Tomasz Deker

Tomasz Deker

Mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier. Członek Fundacji Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Pochodzi z Poznania i tam rozpoczął swoją karierę w jednej z lokalnych cukierni. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych poznańskich restauracjach oraz poza granicami kraju m.in. w szwajcarskiej L’Amphitryon w Saint-Genis-Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Juror w wielu rozmaitych konkursach, uczestnik wielu pokazów oraz projektów kulinarnych, a także reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w wielu międzynarodowych olimpiadach. Stale zapraszany na targi, konferencje i inne najważniejsze imprezy kulinarne i lifestyl’owe w Polsce, a jego sukcesy są nieustannie odnotowywane w prasie i w mediach. Udziela się także w telewizyjnych programach kulinarnych. W latach 2012-2015 przeszkolił 263 nauczycieli szkół cukierniczych w zakresie cukiernictwa w ramach swojego autorskiego projektu unijnego „ Patissier & Chocolatier – Mistrzowie Nauczycielom Zawodu”.