Emilia Sznajder

Emilia Sznajder

Emilia Sznajder Chmura z Rodzinnego Gospodarstwa z Doliny Baryczy, które od 3 pokoleń uprawia i kisi warzywa.
Dzieciństwo spędziła na wsi, wyjechała na studia do Wrocławia (Uniwersytet Ekonomiczny na kierunku finanse ukończyła z wyróżnieniem), a po latach pracy w korporacjach w Warszawie wróciła z rodzinne strony by promować lokalne produkty z rodzinnej manufaktury. Aktywnie działa na rzecz budowania świadomości rolniczych marek lokalnych, krótkiej drogi od pola do stołu, jest członkiem Kapituły Znaku Dolina Baryczy Poleca. Jest współzałożycielką ruchu Zdrowe Żywienie Małych Wrocławian oraz członkiem zespołu ds zdrowego żywienia w placówkach edukacyjnych przy wrocławskim Urzędzie Miasta.
W jej rodzinnym gospodarstwie warzywa zbierane są w szczycie sezonu, uprawiane w zgodzie z naturą, kiszone podczas samoczynnej, spontanicznej fermentacji. Niepasteryzowane, bez konserwantów, pełne żywych bakterii probiotycznych. Wierzy, że kisić można wszystko i kisić może każdy, o czym chętnie opowie na warsztatach.